Savetodavni rad - osnova za dobro vaspitanje i obrazovanje decembar

Iako je savetovanje sastavni deo svih segmenata i oblasti rada prosvetnih radnika, svedoci smo da se školske situacije ne rešavaju uvek baš efikasno. Učenici gube kontrolu, nastavnici volju, a komunikacija zanemi do “bez signala i ekspresija”.  Zabrinjavajuća je, a svima poznata postaje, činjenica da deca ne vole školu. Negativan stav prema školi proističe, očigledno, iz nezadovoljene neke od potreba dece, odnosno učenika.

Kao prosvetni radnici, učeći na različitim smerovima fakulteta, nismo imali iskustva sa porodicom kao patnerom u obrazovanju. Zapravo, spremajući se za rad sa decom, nismo baš sigurni da li smo se spremali i za rad sa RODITELJIMA dece.. Zašto nam je nekada teško da jednostavno objasnimo roditeljima ono šta je naš cilj  i namera? Nekada preumorni, nekada neshvaćeni, a vrlo često neadekvatno pripremljeni, stupamo u komunikaciju sa njima. Šta nam može pomoći da komunikacija sa roditeljima bude što efikasnija?

Čest je slučaj da nastavnici svoje probleme donose u školu, kao i da ih iz učionica prenose u zbornice, što dovodi do napetog odnosa u kolektivu. Takvo stanje u kolektivu nikom ne odgovara i sve se na kraju “slomi” na pedagogu, direktoru ili nekoj trećoj osobi, koja je po nekim nepisanim pravilima “dužna” da vodi računa o ovim stvarima. Savetodavni rad sa nastavnicima je veoma bitan jer prijatna atmosfera u kolektivu, stručni i osposobljeni nastavnici predstavljaju osnovu za kvalitetno funkcionisanje škole.

Informacije na: info@obrazovnokreativnicentar.com

Добра припрема за час - успешан час децембар 2014

Ма колико били стручни да одрадимо наше часове, планиран и програмиран час лакше ће довести до реализације циљева наставе, него импровизације, које често користимо. Нова времена носе нове облике, методе и технике рада и њихова употреба у настави мора бити строго контролисана, да не би имали час у коме демонстрирамо методу а заборавимо на циљ часа.
Из тог разлога овај семинар ће вас провести кроз све елементе добре припреме за час, омогућити да лако и једноставно креирате своје часове, користећи збирке метода које ћемо на семинару користити и представити. Током 22 дана, пролазићете кроз радионице, задатке, тестове и креирати своје припреме за час. На крају семинара креираћемо збирку припрема за час насталих на семинару која ће бити објављена на званичном сајту семинара.

контакт: info@obrazovnokreativnicentar.com

Aktivno orijentisana nastava matematike decembar

Smatramo da je matematika osnova svega, svakog procesa u prirodi i svake ideje. Nama je jasno da se ona proteže u svim oblastima, da je nemoguće zamisliti sport i umetnost bez matematike, da je muzika u stvari audiovizuelizacija brojeva … da ne pričamo o svim ostalim oblastima života. Na žalost, naši učenici to ne shvataju u dovoljnoj meri. Iako matematika važi za apstraktnu nauku, mislimo da najviše logičara i praktičara ima baš među matematičarima.

Iz tog razloga, jer se nekako mimoilazimo sa našim učenicima, rešili smo da napravimo ovaj seminar koji će pokušati da da odgovor kako, na učenicima prihvatljiv način, stići do najboljih rezultata u učenju. Naravno, sve ovo će biti realizovano kroz puno zadataka i radionica i ponekog testa. Nakon seminara sve nastale pripreme za časove matematike biće dostupne nastavnicima matematike.

Водич за час одељењског старешине децембар

Свако време образовања носи са собом своје предности и мане. Данас је институција одељењског старешине у школи једна од најбитнијих. Поред образовне, васпитна улога просветног радника данас је пресудна за будућност младих људи. Често часови одељењског старешине прођу у шаблонском правдању изостанака и решавању проблема насталих на осталим часовима.

Овај семинар конципиран је тако да одељенским старешинама понуди планове за своје часове у креирању климе у одељењу, помоћи ученицима у методама учења, спречавању проблематичног понашања ученика и изостанака са часова. Током 25 дана, кроз презентације, задатке, тестове и радионице полазници ће изучавати технике и методе за рад на часовима одељенског старешине и учествовати у интерактивним игрицама креираним кроз педагошке ситуације.

 

 

 контакт: info@obrazovnokreativnicentar.com

Testovi znanja - vodič za izradu i primenu decembar

U okviru nastavnih programa često dobijamo preporučene načine ocenjivanja. Neki nastavnici vole usmeno da ispituju, drugi radije prate praktičan rad učenika, treći preferiraju posmatranje kao način ocenjivanja, ali možemo reći da je najobjektivniji način ocenjivanja ocenjivanje putem testova znanja.Možda je nastavniku potrebno nešto više vremena da kreira kvalitetan i ispravan test, ali dobijeni rezultati su objektivni i realno prikazuju ostvareni nivo znanja.

Kroz ovaj seminar vodićemo vas kroz karakteristike i funkcije testova, prikazaćemo prednosti, ali i nedostatke ovog načina ocenjivanja, te dobro upoznati sa pravnom regulativom, jer često zbog nepoštovanja pravnih akata test ne možemo realizovati. Takođe ćemo obraditi najbitnije u vezi sa testovima – elemente i tipove zadataka; faze u kreiranju testova, te razmotriti koje sve aktivnosti treba sprovesti pre, za vreme i nakon realizacije testa.

kontakt: info@obrazovnokreativnicentar.com

Internet u službi turizma i ugostiteljstva (decembar)

Jedan od 11 zaposlenih u svetu radi u turističkoj industriji, ali je najvažnije pomenuti to da je turizam jedna od retkih industrija u svetu koja beleži rast uprkos ekonomskoj krizi

Verovatno ste primetili trend da sve veći broj ljudi koristi internet kako bi našao odgovarajuću turističku ponudu, a taj trend je u neprekidnom i brzom rastu.

Mnoge turističke agencije, hoteli, hosteli, privatne vile i seoska domaćinstva su prepoznali ovaj trend i na neki način su prisutni na internetu – imaju sajt, Facebook stranicu, Twitter nalog, blog... Međutim, velika većina ovih organizacija i pojedinaca ne zna na koji način da iskoristi to prisustvo: sajtovi i blogovi ostaju bez posetilaca, stranice na Facebook-u i nalozi na Twitter-u nemaju odjeka.

Ovaj seminar omogući će vam da pravilno iskoristite potencijale interneta u promociji svojih turističikih i ugostiteljskih potencijala. 

 

Moderator: Milan Stojković

Ocenjivanje - najlepši posao nastavnika decembar

Ne moramo da vam pričamo koliko je ovaj segment našeg rada bitan, možda i najbitniji. U poslednje vreme, u našem sistemu obrazovanja sve što radimo sa učenicima svodi se na to koju ocenu je učenik dobio. To je ono što prvo interesuje učenike, zatim njihove roditelje, pa i naše kolege, direktora … kakve su ocene. Ono oko čega bi se većina prosvetnih radnika načelno složila je da ocena mora da bude objektivna i precizna.

Nekada mora da bude niska, ali moramo da budemo sigurni da, ako smo dali jedinicu nismo nikako pogrešili, jer to nije mala greška; za nas možda i može da bude mala, ali za učenika nikako nije mala. Moramo da znamo, na primer, da naša razlika između trojke i četvorke može učenika da udalji od željene srednje škole ili fakulteta, jer su tamo bitni bodovi izraženi i u dve decimale. Sa druge strane, moramo da znamo da se može desiti da davanjem visokih ocena činimo tzv. medveđu uslugu i sebi i učenicima. Možda tada vidimo osmeh na licima učenika, ali već sledeće godine kod drugog nastavnika na njihovim licima će biti nezadovoljstvo i suze.